Search Engine Marketing en Advertising

SEM staat voor Search Engine Marketing. Search Engine Advertising, afgekort SEA, betekent letterlijk ‘zoekmachine adverteren’ en is een onderdeel van SEM. Het is een manier om te adverteren in de zoekmachines Google Search of Bing.

Waar SEO in principe gratis is, betaal je bij SEA aan Google of Bing een ‘cost per click’ (CPC).

Een voorbeeld van Search Engine Advertising

 

We illustreren even wat SEA inhoudt met een voorbeeld:

Maarten heeft een bedrijf dat ramen en deuren plaatst en werkt voornamelijk voor klanten in groot Gent. Sarah wil nieuwe ramen en een nieuwe voordeur laten plaatsen in haar woning, gelegen te Gent. Zij besluit op Google Search op zoek te gaan naar een gepast bedrijf. Op Google.be tikt ze ‘ramen en deuren gent’ in. Nadat ze op enter klikt, komen er diverse advertenties tevoorschijn helemaal bovenaan de zoekresultaten. De ads zijn herkenbaar aan de groene ‘Ad’ die ervoor staat. Aangezien Maarten adverteert in Google en ‘ramen en deuren gent’ een zoekwoord is dat hij heeft opgenomen in zijn keywordlijst, komt de ad van Maarten’s bedrijf tevoorschijn. Sarah besluit erop te klikken en wordt automatisch naar de website van Maarten’s bedrijf geleid. Maarten betaalt voor die klik aan Google een bedrag.

Adverteren in Google kan via Google Ads, vroeger ‘Google Adwords’. Google Ads is in principe een veiling, waar door diverse adverteerders op bepaalde zoekwoorden wordt geboden die voor hen relevant zijn. Het louter bieden op keywords is niet voldoende om uw ad te laten verschijnen. U bent immers niet de enige die op bepaalde keywords biedt. Er is een complex samenspel van factoren dat bepaalt of uw ad uiteindelijk tevoorschijn komt. Enkele van die factoren zijn de kwaliteit van uw ad, de maximum CPC (hoeveel u bereid bent maximum te betalen voor een klik op uw ad), de kwaliteit van uw website enzovoort. Zo zal uw ad niet voor elke relevante zoekopdracht tevoorschijn komen. Alles hangt af van de veiling en de kwaliteit van de ads en CPC’s van uw concurrenten.

Uiteindelijk betaalt u Google per klik op uw ad. Stel dat Maarten biedt op volgende keywords: ramen gent, deuren gent, ramen en deuren gent, ramen oost-vlaanderen, deuren oost-vlaanderen, ramen en deuren oost-vlaanderen en gratis offerte ramen gent. Wanneer een potentiële klant vervolgens één van deze zoekwoorden of varianten ervan intypt op Google, komt Maarten’s advertentie tevoorschijn. Pas wanneer de potentiële klant op die ad klikt, betaalt Maarten een ‘kost per klik’ aan Google.

Aan SEA gaat een uitgebreid keywordonderzoek vooraf. We moeten immers weten welke zoekwoorden relevant zijn voor uw bedrijf. Wij gebruiken hiervoor een combinatie van top-notch keyword research tools om een goede lijst samen te stellen. We doen ook onderzoek naar de zoekwoorden waarop uw concurrenten bieden, hoeveel zij hiervoor bieden en hoe hun advertenties eruit zien. Victorie Media stelt alles op van A tot Z en doet het ingewikkelde bieden in Google Ads voor u. Ook de advertentie zelf stellen wij voor u op. Hiermee wordt ook ‘gesplittest’. Verschillende advertenties worden getest en de best presterende wordt uiteindelijk overgehouden. Het dagbudget of totale budget wordt uiteraard samen met u bepaald. De campagne zal ook moeten worden geoptimaliseerd in de weken na de lancering. Minder goed presterende keywords worden gepauzeerd en nieuwe relevante keywords worden toegevoegd.

SEA gaat echter verder dan louter het opzetten van search campagnes. Zo is er ook nog display advertising en remarketing. Bij dat laatste gaan we bijvoorbeeld bezoekers die uw site reeds bezochten maar niet tot een aankoop zijn overgegaan, terug naar uw site proberen lokken en hen alsnog laten converteren.

Een specifieke vorm van search advertising is Pay Per Call. Hierbij zorgen we ervoor dat uw telefoonnummer op uw ads wordt weergegeven. Wanneer een potentiële klant dan op uw advertentie klikt, belt hij automatisch onmiddellijk naar uw bedrijf. Pay Per Call werkt bijzonder goed voor sectoren waar klanten snel gebruik willen maken van een dienst. bv. taxibedrijven, slotenmakers en tandartsen.

Let’s Get Started

Klaar om écht verandering aan te brengen?